Steenwijk-rams-woerthe

Ambassadeur Sjoerd IJzerman ontvangt een dertigtal Bakdekschepen

Vestingstad Steenwijk is op donderdag gastheer van de zogenaamde ‘ Oude Glorie’; varende monumenten gebouwd in de periode 1910 – 1935.
De schippers zullen door ambassadeur IJzerman worden ontvangen met een hapje en een drankje. Daarna worden de schippers en bemanning rondgeleid door de stad.

Vestingstad Steenwijk verzorgt het programma in de binnenstad.

Op de Markt zal de stichting Vestingstad het programma verzorgen. Een tweetal koren, waaronder het 50-koppen tellende Peter Stuyvesant koor zal  zorg dragen voor een gezellige sfeer in de binnenstad.  Donderdagavond is ook de koopavond in Steenwijk, dus alle winkels zullen ook geopend zijn.

 

Stad met dorpse allures

Steenwijk is het centrum van Noordwest-Overijssel. In de middeleeuwen en renaissance was de stad het hart van vaarroutes. In de 19e eeuw reden diligence en omnibus er over de eerste wegen. Nu, in de 21e eeuw, komt u er gemakkelijk met de trein of via de snelweg. De geschiedenis als vestingstad ziet u terug in het herstelde deel van de stadswallen en de stadsgrachten. Steenwijk kun je een dorpse stad noemen, gemoedelijk en levendig, midden in een schitterende, veelzijdige streek. Daarover kijkt u uit wanneer u de 86 m. hoge Steenwijker toren van de St. Clemenskerk (1467) beklimt.

Villa Rams Woerthe

Aan de rand van de historische binnenstad staat villa Rams Woerthe. Een statig pand in Jugendstil, uit 1899. Vooral hal en trappenhuis zijn indrukwekkend, met wandschilderingen en gebrandschilderde glas-in-loodramen. In de villa is een collectie werken van beeldend kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) tentoongesteld.

Steenwijk Vestingstad

Steenwijk Vestingstad is een stichting die ten doel heeft het centrum van Steenwijk economisch te versterken en meer bezoekers naar het centrum te trekken!

Om dit te bereiken pakken wij 3 zaken op:

1.Werken aan een schone, veilige en aantrekkelijke binnenstad!
2.Promotie van het winkelgebied o.a. door aantrekkelijke klantenacties en evenementen die Steenwijk op de kaart zetten!
3.Afspraken met de gemeente om te werken aan een sterk winkel- en horeca-aanbod, voldoende parkeerplaatsen en een goede bereikbaarheid!
Steenwijk Vestingstad is dus niet alleen een overlegorgaan maar vooral een actieve club die ontzettend veel organiseert in Steenwijk bijvoorbeeld de Midweekfeesten, jaarmarkten en braderieën en Scrooge/Kerstkoopavond.

(bron:WaterReijk)

Christiaan-Huygens-BakdekkruiserOude Glorie Schepen

De pleziervaart met motorjachten dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Eerst nog in kleine aantallen schepen, maar omstreeks 1920 was het aantal motorjachten al even groot als het aantal zeiljachten. Deze snelle groei was onder meer een gevolg van de komst van praktische scheepsmotoren, maar ook van het feit, dat motorjachten meer binnenwateren kunnen bevaren dan zeiljachten. (bron: Vereniging Booteigenaren Oude Glorie)

Parade of Sail

Tijdens Sail Giethoorn 2014 zullen circa 35 van deze varende monumenten deelnemen. De schippers verzamelen zich op donderdag 12 juni in Steenwijk om vrijdagmiddag 13 juni in een konvooi naar Giethoorn te varen.