Dwarsgracht

 otterskooiAmbassadeur Hillie Vos ontvangt tjotters, boeiers en Friese jachten

Ongeveer 15  boeiers, tjotters en Friese jachten zullen op de donderdag van Sail Giethoorn 2014 overnachten in Dwarsgracht in de aanloop naar de Parade of Sail van vrijdag. Hillie Vos zal als gastvrouw optreden en heeft een mooi programma samengesteld voor de opvarenden van de deelnemende schepen.

Hillie Vos is eigenaresse van Café restaurant De Otterskooi.
Ruim 35 jaar geleden startten Harm Vos en zijn echtgenote Grietje een klein cafeetje, op de plaats waar nu zo’n 300 gasten onder dak ontvangen kunnen worden en nog eens 150 op het terras aan het water. Inmiddels is ‘De Otterskooi’ een allround bedrijf, dat zich mag verheugen in een uitstekende naamsbekendheid door het hele land.

Naast ‘De Otterskooi’ ligt een mooi grasveld waar de schippers hun tenten kunnen opzetten om te overnachten. Vervolgens worden zij door Hillie getrakteerd op een welkomst-cocktail. Samen met natuurmonumenten organiseert Hillie daarna een mooie rondleiding door de eendenkooi.

Rondleiding door de Otterskooi, de grootste eendenkooi van Europa

eendenkooiAls aanvulling op het programma van Sail Giethoorn 2014 organiseert, Café Restaurant “De Otterskooi”, dagelijks een bezoek aan de grootste eendenkooi van Europa: “Eendenkooi Otterskooi”. Dit bezoek is natuurlijk onder begeleiding van een deskundige gids.
Het team van Café Restaurant “De Otterskooi”, zal u ontvangen met een heerlijke welkoms Cocktail, waarna u per boor vertrekt naar de eendenkooi.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met C.R. de Otterskooi

Dwarsgracht

Ook in dit veengebied zonder vaarten, vlak bij Giethoorn, verveenden de bewoners zoveel grond dat ieder huis op een eilandje kwam te staan. Op een ervan staat de oudste es van het land, een indrukwekkende boom. Een deel van de huizen en boerderijtjes is alleen over water te bereiken. Tot nog niet zo lang geleden vervoerden de laatste boeren van Dwarsgracht hun koeien per boot, op de ‘bok’, naar de wei.

Pontje van Jonen

In Dwarsgracht kunt u wat drinken op een terras en dan verder varen. Of fietsen, naar het pontje van Jonen bijvoorbeeld, dat u overzet om de route richting Blokzijl of Vollenhove te vervolgen.
Veel mensen komen naar Dwarsgracht op een avond in augustus, om het schitterende schouwspel van de gondelvaart mee te maken. (Bron: WaterRijk)

jonge-minneTjotters

De tjotter is de kleinste van de open ronde Friese zeilscheepjes met een lengte over de stevens van ten hoogste 5,40m, zonder berghouten, kluisborden en beretanden en met een breed roer waarvan de kop vaak versierd is met een klik, waarin een vogel is uitgestoken. Oorspronkelijk waren ze in Friesland universeel in gebruik voor het kleinschalige vervoer van goederen en personen in de tijd, dat wegverbin-dingen goeddeels ontbraken. De groep tjotters van 4.80 x 2.40m heten in Friesland “fjouwerachten”. Ze zijn na 1852 populair geworden, vooral als wedstrijdboot, doordat ze vanaf dat moment net buiten de belasting op binnenvaartuigen vielen. (Bron: SSRP)

Boeiers

Reeds in het begin van de 15e eeuw waren er vrachtschepen die als kustvaarder in velerlei vormen en toepassingen in bedrijf waren, zelfs als oorlogsschip en sedert dien met boeier werden aangeduid. De veelheid aan vormen manifesteerde zich onder andere in ronde en vlakke spiegels, met gebogen en rechte stevens. De oudere boeiers waren overnaads, de latere, karveel. Specifiek voor de boeier is het hoge boeisel dat naar binnenvalt. In de 17e eeuw ontwikkelde men betere zeegaande vrachtschepen waaronder de smack en de galjoot en kwam er een binnenvaartschip met op de boeier gelijkende kenmerken zoals het naar binnen vallend boeisel. Dit binnenvaartschip kende ook velerlei vormen en toepassingen waaronder de pleziervaart. Combinaties waren er ook mogelijk en zo evalueerde de boeier tot het begin van de 20e eeuw naar plezierjacht. De huidige boeier is 5,5 tot meer dan 12 meter lang.(Bron: SSRP)

froukjeFriese jachten

Het vaartuig, dat wij tegenwoordig ‘Fries jacht’ noemen, behoort tot de kleinere niet-overdekte zeilscheepjes, uitsluitend geschikt voor de binnenwateren. Met de boeier en de tjotter wordt het gerekend tot de groep van zogenaamde ronde jachten, die in ons land al op een geschiedenis van meer dan drie eeuwen kunnen bogen.

Op schilderijen uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw vinden wij deze en soortgelijke scheepjes veelvuldig afgebeeld, in vorm en in richting vrijwel gelijk aan zoals ze heden nog varen. Overigens worden ook Lemmeraken wel tot de ronde jachten gerekend. Een andere benaming die tegenwoordig wel gebruikt wordt voor deze ronde schepen is die van “Friese kromstevens”.(Bron: SSRP)

Parade of Sail

Circa 20 tjotters, boeiers en Friese jachten verzamelen zich in Dwarsgracht op donderdag 12 juni. Vrijdag 13 juni zullen zij zich via de Beulaker aansluiten bij de Parade of Sail om naar het evenementterrein van Sail Giethoorn 2014 te varen.