Foto-credit: Rudi von Bartheld, BWV De Eem

Ongeveer een halve eeuw geleden ontstond de Vogalonga in Venetië als een vriendelijk en ludiek protest tegen de opkomst van de gemotoriseerde vaartuigen. De Venetiaanse Vogalonga is uitgegroeid tot een groots internationaal evenement, dat op de bucketlist van vele roeiers, kanoers, gondeliers en andere watersporters prijkt.

Lees meer over de Venetiaanse Vogalonga

 

De Dutch Vogalonga is geïnspireerd op de Italiaanse editie. Met een groot verschil: hier geen protest tegen gemotoriseerde vaartuigen, maar een ode aan de kleine watersport. De tocht is bedoeld voor kano’s, roeiboten, punters, fluisterboten, sloepen, SUP-pers en meer vormen van watersport en –recreatie die zich thuisvoelen in de relatief ondiepe wateren van Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Silvia vaartMáár, de Dutch Vogalonga is niet alleen bedoeld voor deelnemers aan te tocht. Natuurlijk vormt de tocht een waanzinnig schouwspel van vele verschillende vaartuigen die door de wateren van Giethoorn en zijn omgeving trekken, in het dorp is er een shantykorenfestival, er zijn diverse activiteiten op het eilandje in het Bovenwiede (het meer achter de dorpsgracht) en zaterdagavond is daar een spectaculaire beachparty.

Lees meer over de activiteiten in het programma

 

Kanoër Wim Lammerts over Dutch Vogalonga 2015

Wim Lammerts
Kanoën in De Wieden bij Giethoorn is al een feest. Tijdens de Dutch Vogalonga komt daar nog veel meer bij. Instappen in je kano doe je aan het kanaal bij Giethoorn. Daar vandaan vaar je door het dorp naar Vogalonga Island. Daar wordt je verwelkomd met knipperties, gebakken volgens grootmoeders recept. Vanaf het eiland vaar je de gebruikelijke mooie kanoroutes door het mooiste waterrijk van Nederland. Je komt altijd weer terug op het eiland. Als je zin hebt doe je nog een paar routes. Daarna kun je het feest op het eiland meemaken. Eerst je boot wegbrengen is mogelijk, maar hoeft natuurlijk niet. Het feest met muziek, dans en gezelligheid gaat nog lekker lang door. Slaap je ergens in de buurt dan kun je de volgende dag alles nog eens dunnetjes overdoen.
Wim Lammerts / Kanovereniging De Wieden
 

TERUGBLIK DUTCH VOGALONGA 2015